ΕΝΙΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (Β' ΚΥΚΛΟΣ)
ΦυσιόΓνωσις – Επιδότηση πτυχιούχων για τη δημιουργία κέντρου φυσικοθεραπείας στον Δήμο Θεσσαλονίκης
Το κέντρο φυσικοθεραπείας «ΦυσιόΓνωσις» στοχεύει στην πρόληψη, διευκόλυνση και αποκατάσταση των μυοσκελετικών και των νευρολογικών διαταραχών, προς βελτίωση της καθημερινότητας του ατόμου. Η επιχείρηση δημιουργήθηκε από τους Δομουτσόγλου Αργύριο και Καχριμανίδη Χρήστο και δραστηριοποιείται σε έναν υπερσύγχρονο χώρο στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Διαθέτει τρεις ατομικές αίθουσες και πλήρες, άρτια εξοπλισμένο και σύγχρονο γυμναστήριο. Η επιχείρηση εντάχθηκε στη Δράση «Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης – Β’ κύκλος» του ΕΠΑνΕΚ (ΕΣΠΑ 2014 – 2020) με τη συμμετοχή εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και με συνολικό προϋπολογισμό και δημόσια δαπάνη 40.000,00 ευρώ.
Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου επιχορηγήθηκαν μέσω του ΕΠΑνΕΚ δαπάνες που αφορούν σε λειτουργικά έξοδα, αμοιβές τρίτων, προβολή, ασφαλιστικές εισφορές των εταίρων, αποσβέσεις παγίων και προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού. Με την υλοποίηση του επενδυτικού της σχεδίου η επιχείρηση κατάφερε να επιτύχει τη διαφοροποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών για την κάλυψη μεγαλύτερου μεριδίου αγοράς, μέσω της παροχής ολοκληρωμένων και σύγχρονων υπηρεσιών, καθώς και την προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών ως απόρροια της εφαρμογής του επενδυτικού της σχεδίου και της κτήσης ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος στην αγορά.
Στο κέντρο φυσικοθεραπείας «ΦυσιόΓνωσις» εφαρμόζεται πλήθος θεραπευτικών τεχνικών (ενδεικτικά: μέθοδος Bobath, Ιδιοδεκτική Νευρομυϊκή Διευκόλυνση PNF, Manual Therapy, τεχνικές ενδοαρθρικής κινητοποίησης Mulligan, Kinesio Tape, Dry Needling, Sensory Integration, Kinetic Control – Human Movement Analysis) με χρήση σύγχρονου εξοπλισμού. Για τις περιπτώσεις που ο ασθενής αδυνατεί να μετακινηθεί, το πρόγραμμα αποκατάστασης εφαρμόζεται κατ’ οίκον με τη χρήση κατάλληλου φυσικοθεραπευτικού εξοπλισμού.
Ιστοσελίδα: fysiognosis.com
«Δια χειρός» – Ενίσχυση και αύξηση της ανταγωνιστικότητας εργαστηρίου φυσικοθεραπείας στη Λέσβο
Το εργαστήριο φυσικοθεραπείας Δια Χειρός αποτελεί μία επιχείρηση, η οποία δημιουργήθηκε από τον φυσικοθεραπευτή- χειροθεραπευτή Χρυσοβαλάντη Κοτοπούλη στο πλαίσιο της Δράσης «Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης – Β΄ Κυκλος» του ΕΠΑνΕΚ (ΕΣΠΑ 2014 – 2020) με συνολικό προϋπολογισμό 24.790,80 ευρώ και χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020 με τη συμμετοχή εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ). Με την παρούσα ενίσχυση ο νέος φυσιοθεραπευτής μπόρεσε να πραγματοποιήσει τα πρώτα βήματα της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας, καταφέρνοντας να ανταπεξέλθει στον ιδιαίτερα ανταγωνιστικό κλάδο των φυσιοθεραπευτών και να καταστεί πρότυπο για τους νέους επαγγελματίες του νησιού της Λέσβου, όπου βρίσκεται το εργαστήριο.
Στόχο του επιχειρηματικού σχεδίου αποτέλεσε όχι μόνο η εξασφάλιση της βιωσιμότητας της επιχείρησης και η διατήρηση της σε αυτόνομο επαγγελματικό χώρο μέσω της κάλυψης των λειτουργικών της εξόδων, αλλά και η αύξηση της ανταγωνιστικότητας και κυρίως η αύξηση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Η βελτίωση των υπηρεσιών της επιχείρησης έχει καταστεί δυνατή δυνατή μέσα από την αναβάθμιση της υλικοτεχνικής της υποδομής και την εναρμόνιση της με τις νέες τεχνολογίες, που είναι πλέον απαραίτητες τόσο για την πλήρη εξυπηρέτηση των πελατών της όσο και για την καλύτερη παρακολούθηση του συνεχώς μεταβαλλόμενου τεχνολογικού περιβάλλοντος.
Πολύ σημαντική ήταν η απόκτηση νέου ενεργειακού εξοπλισμού, με άμεσα αποτελέσματα στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, καθώς επίσης και στη γενικότερη βελτίωση των συνθηκών εργασίας στους χώρους της επιχείρησης. Στα κυριότερα οφέλη που προέκυψαν από την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου εντοπίζεται και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με δυο νέα άτομα που ενίσχυσαν την δυναμική του εργαστηρίου.
Ο δικαιούχος της Δράσης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Θα ήθελα να εκφράσω τα ευχαριστήρια μου για την δυνατότητα που δίνεται στο νέο ξεκίνημα των νέων επιχειρήσεων να υλοποιήσουν το όραμα τους. Η οργάνωση και η εξυπηρέτηση του συστήματος ήταν πέρα των προσδοκιών μου».
Ιστοσελίδα: diaxeiros-physio.gr
Rock School Climbing Wall: Ένα πρότυπο γυμναστήριο αναρρίχησης στην πόλη της Κατερίνης
Η πίστα αναρρίχησης «Rock School Climbing Wall» είναι η πρώτη boulder πίστα στη Κατερίνη, με επιφάνεια περίπου 85 τετραγωνικά μέτρα και πάνω από 500 πιασίματα. Κύρια δραστηριότητα της επιχείρησης αποτελεί η παροχή υπηρεσιών αθλητικής και ψυχαγωγικής εκπαίδευσης στη δραστηριότητα της αναρρίχησης.
Η άσκηση της αναρρίχησης παρουσιάζει ποικίλα οφέλη, καθώς η πραγματοποίηση κάθε διαδρομής αντανακλά την επίτευξη ενός νέου στόχου, ο οποίος απαιτεί δύναμη, αντοχή, ισορροπία και συντονισμό με τη συμμετοχή όλου του σώματος, βοηθώντας παράλληλα στην αυτοπεποίθηση, στην μείωση του άγχους και την ανάπτυξη μιας υγιούς προσωπικότητας με κοινωνικές προεκτάσεις.
Η επιχείρηση εντάχθηκε στη Δράση «Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης – Β΄ Κυκλος» του ΕΠΑνΕΚ (ΕΣΠΑ 2014 – 2020) με συνολικό προϋπολογισμό 24.446,23 ευρώ. Με τη συμμετοχή της στη Δράση η επιχείρηση μπόρεσε να χρηματοδοτήσει μια σειρά από λειτουργικές δαπάνες και δαπάνες για αμοιβές τρίτων για ένα σημαντικό διάστημα. Επιπροσθέτως αξιοποίησε τους πόρους που της χορηγήθηκαν για την χρηματοδότηση ασφαλιστικών εισφορών (ΕΦΚΑ), καθώς και για το μισθολογικό κόστος μιας νέας θέσης εργασίας προκειμένου να αναπτύξει την παραγωγικότητα της. Τέλος η επιχείρηση επένδυσε και δαπάνες προβολής προκειμένου να αναπτύξει το πελατολόγιο της. Μέρος των πόρων διατέθηκε επίσης και για τις αποσβέσεις παγίων της επιχείρησης.
Το κοινό -στόχος της επιχείρησης είναι ευρύ καθώς η αναρρίχηση αποτελεί ένα συναρπαστικό ολυμπιακό άθλημα, που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει μεγάλη ανάπτυξη στην Ελλάδα. Στο Rock School Climbing Wall λειτουργούν παιδικά τμήματα και τμήματα ενηλίκων, όλων των επιπέδων. Επιπλέον, ο χώρος είναι προσβάσιμος από όλους, ανοιχτός σε επισκέψεις από σχολεία, οργανισμούς και άλλες οργανωμένες και μη κοινωνικές ομάδες.
Η επιτυχής υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου προάγει τη φιλοξενία αναρριχητών όλων των ηλικιών και τη διοργάνωση διασυλλογικών αγώνων με τη συμμετοχή αθλητών του γυμναστηρίου σε Πανελλήνιους αγώνες. Αξίζει να αναφερθεί ότι η ομάδα του Rock School Climbing Wall, που αγωνίστηκε με τα χρώματα του Ορειβατικού Συλλόγου Αιγινίου και με τις οδηγίες της προπονήτριας κ. Στέλλας Κερασίδου, απόφοιτης του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΑΠΘ, κατέκτησε συνολικά έξι μετάλλια, ενώ προκρίθηκαν και οι 13 αθλητές και αθλήτριές της σε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Σημαντική είναι η συμβολή της επιχείρησης γενικότερα στην προβολή και προώθηση ενός σχετικά νέου ολυμπιακού αθλήματος και στη σύνδεση με το τουριστικό προϊόν της Πιερίας, καθώς η εκπαιδευτική διαδικασία αυξάνει την επισκεψιμότητα στον Όλυμπο και στα Πιέρια, όπου υπάρχουν οργανωμένα αναρριχητικά πεδία.
Ιστοσελίδα: https://rock-school-climbing-wall.business.site/
Ως επιτυχημένο παράδειγμα Δράσης του ΕΚΤ επιλέγεται και προβάλεται απο την Ε.Ε η Δράση του ΕΠΑνΕΚ "Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαιδευσης (Β κύκλος)"
Συμμετοχή στον διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ESF Communicator Competition (Διαγωνισμός Επικοινωνίας Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου- ΕΚΤ) είχε η ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ με τη Δράση "Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (Β' Κύκλος)".
Σκοπός του διαγωνισμού ήταν να προβάλει έργα που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) σε όλη την Ευρώπη και να επιβραβεύσει τις καλύτερες ιδέες επικοινωνίας τους. Σε συνεργασία και με την υποστήριξη της ΕΥΣΕΚΤ, η εν λόγω Δράση του ΕΠΑνΕΚ επιλέχθηκε ως υποψήφια χάρη στην υποδειγματική της επικοινωνιακή στρατηγική και υλοποίηση. Σχεδιάστηκε και δημιουργήθηκε οπτική ταυτότητα, microsite που περιείχε όλες τις πληροφορίες για την Δράση, infographics, αφίσες, e-banners, gifs, media kit και video. Επίσης, ενεργοποιήθηκε το δίκτυο πολλαπλασιαστών πληροφόρησης του Προγράμματος, έγιναν αποστολές direct mail και εκτενής χρήση των κοινωνικών δικτύων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιλέγει την Δράση ως καλή πρακτική για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της και τα σημαντικά οφέλη που προκύπτουν από τη δυνατότητα που παρέχεται σε πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι είναι άνεργοι, μισθωτοί ή αυτοαπασχολούμενοι, να ασκήσουν επαγγελματική δραστηριότητα συναφή με την ειδικότητα τους και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
Την δημοσίευση της Ε.Ε μπορείτε να δείτε εδώ.
Δράση του ΕΠΑνΕΚ "Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαιδευσης (Β κύκλος)" |
|
|
Τομέας Παρέμβασης: |
Μεταποίηση, Υπηρεσίες, Κατασκευές, Εκπαίδευση, Χονδρικό Εμπόριο |
|
Περιφέρεια: |
Όλη η Ελλάδα |
|
Επιχ. Πρόγραμμα: |
Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) |
|
Δράση: |
Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαιδευσης (Β κύκλος) |
|
Ταμείο: |
Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) |
|
Π/Υ: Δημόσια Δαπάνη:
|
150.000.000 ευρώ |
|
Φορέας Υλοποίησης: |
ΕΦΕΠΑΕ |